Alergija na čakanje pred zapornico za vlak

Tu je pa ena tema s katero se srečujem vsak dan, kadar grem iz hiše. Namreč zapornice, kjer ceste prečkajo tirnice za vlak – in njihovo neupoštevanje. Vedno, ko čakamo v avtu pred spuščeno zapornico, se najde enih par “junakov”, katerim se ne ljubi čakat in zapornico smatrajo kot en un narobe obrnjen trikotnik, ki pomeni – pelji, če je prosta pot. Pogledajo levo desno in se zapeljejo čez. Kjer se lahko, saj so ponekod že uvedli ekstra dolge zapornice, ki segajo do konca nasprotnega pasu, kjer je samo en pas v vsako smer, ali pa zapornice z leve in z desne, ampak v tem primeru se najde kakšen motorist, ki se zapelje vmes, kjer je kakšne pol metra lufta. Če pa je zapornica samo z desne in na drugi strani prehoda tudi samo z njihove desne, pa se marsikdo lepo elegantno pripelje po levi mimo cele vrste avtov ki čakajo v vrsti (nasproti načeloma ne pride noben ker je zapornica spuščena) in gre lepo po levi čez, poševno in na desni ven, ker na drugi strani na tisti polovici ni zapornice.

Kdaj se zgodi tudi, da kdo kar odlomi zapornico, ker hoče še it čez tik preden se čisto spusti do dol. Ravno zadnjič, ko je Cristian šel z motorjem čez, je videl en metrski kos zapornice, ki je ležal čez tirnice. Odstranil ga je, ker če bi prišel vlak, bi se mu lahko tisti kos zaskočil in bi se lahko še kaj zgodilo.

Kar nekajkrat pa sem že videla tudi ponesrečene poskuse prečkanja. Ne v trenutku ko se je zgodilo, ampak nekaj minut ali kakšne pol ure po tistem. Ravno prejšnji mesec je bil na tirnicah en napol pomečkan avto in so ga ravno pospravljali. Lani se je celo zgodilo da je rešilec šel čez, ko je bila zapornica spuščena, vlak ga je zbil in sta umrli dve osebi. Včasih se zgodi tudi, da kdo avto tako naprej zapelje da ima havbo pod zapornico in že precej čez gleda in mu potem vlak odnese odbijač.

Danes je pa bil objavljen en članek, kjer piše, da v Buenos Airesu in predmestju vlak povozi povprečno en avto na dan. Pri tem pa izgubijo življenje 4 osebe na mesec. Zelo malo, glede na to da je povprečno 25 mrtvih v prometnih nesrečah na dan v Argentini in da ima Buenos Aires z okolico tretjino vseh prebivalcev.

Problem je ker v večini primerov prehodi niso pod tirnicami, ampak čez njih. V centru Buenos Airesa je še 100 nadzemnih prehodov, v predmestju pa še 400. Prečkanje tirnic ti lahko povzroči glavobol, ker je pravi kaos. Tisti, ki prihajajo čez, imajo prednost, tako da se mora ves promet ustavit, ko se kdo pripelje čez (s tem da ni semaforjev niti prometnih znakov). Če je med dvema vlakoma 10 minut, se nonstop tistih 10 minut vsuvajo množice avtov čez zapornice, tako da je promet toliko časa ustavljen na glavni aveniji Rivadavia, ki gre celo pot ob železnici. Če je kdo pri prečkanju malo bolj počasen, se komu na aveniji uspe prebiti čez križišče, drugače pa ni šans. Poleg tega še vsi hočejo zaviti levo čez tirnice s te strani in se morajo vsi med sabo zmenit kdaj bo kdo šel čez. Oziroma vsi morajo izsiliti prednost in upati da bo nekdo popustil. Cristian rata prav živčen če mora dolgo čakat al pa če je pred njim kdo, ki se ne opogumi in pritisne na gas ko je prostora za en avto da se spravi čez križišče. Če si bolj pri taplašnih si lahko cel dan tam pa čakaš.

Priznam, da sva tudi midva kdaj že prečkala s spuščeno zapornico, saj včasih vlaka kar ni in ni. Seveda moraš dobro pogledat če prihaja vlak, ampak kje se tudi ne vidi, tako da je tam res bolje počakat. Z motorjem je lažje ker hitreje lahko pospešiš in si bolj okreten. Včasih tam stoji kakšen uslužbenec od železnic in drži dvignjeno zapornico, ker vlak še ne prihaja. Šele ko vidi, da prihaja, pa ustavi promet.

Kljub temu, da toliko ljudi dela ta prekršek, pa policaji nič ne ukrepajo. Nikoli še nisem videla nobenega policaja, ki bi komu dal kazen zaradi tega. Samo v centru Buenos Airesa se je baje že kdaj zgodilo da so čakali na drugi strani in pisali kazni, tukaj na našem koncu pa čisto nič.  Res žalostno. No, pa saj vsak ve kaj se mu lahko zgodi, če prečka in pride vlak. Na lastno odgovornost.

Tukaj pod VIDEOS pa lahk še sami pogledate kako to zgleda:

http://www.clarin.com/ciudades/trenes-arrollan-auto-Capital-GBA_0_402559841.html

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: