Zadimljen Buenos Aires

Da malo povem kaj se dogaja tukaj, ker opažam da se v kakšnih mednarodnih novicah nič ne pojavlja Argentina.

Celo mesto in širša okolica je prekrito z dimom (od vrha do tal, celo podzemna). Razlog je ta, da je nekaj kmetov kurilo svoje velike travnike na severu (100+ km oddaljene od mesta), da bi zrasla boljša trava, kjer bi lahko potem pasli govedo. Ogenj pa je zgleda ušel iz nadzora, dežja ni in ni, država pa nima toliko sredstev za gašenje takega velikega obsega požara. Kakšne materialne škode na travnikih ni, saj na tistih področjih ni nobenih stavb, edina stvar ki moti je pa nadležen dim, ki zgleda kot megla, ampak ni, ker vse ljudi peče grlo, solzijo se jim oči, teče iz nosa, astmatiki imajo probleme z dihanjem. Koncentrat delcev v zraku se je povečal za 4x v enem dnevu. Na nekaterih področjih tudi “dežuje” pepel. Danes sem po radiu slišala, da je zmanjkalo mask za obraz, k filtrirajo zrak, prodajali so jih pa sicer kao po 10x ceni kot je bla normalna (prej je stala 4 cente, zdaj pa 40 centov od €).

Včeraj in predvčerajšnjim so celo odpovedali pouk v nekaterih šolah, ker je bilo preveč zadimljeno. Tudi v hišah je zadimljeno in v nakupovalnih centrih.

Seveda Argentina ne bi bla Argentina če ne bi blo kakšnega problema. Tako so bile včeraj in predvčerajšnjim zaradi dima zaprte vse ceste proti zahodu in severu, se pravi je bil Buenos Aires odrezan od vsega. Na cestah je zaradi slabe vidljivosti veliko nesreč. Na letališču za interne lete (ob južni obali na slikci) so odpovedali vse pristanke in nekaj vzletov. Tako da so preusmerili vse lete na drugo letališče na severu, od tam ali do tja se pa ni dalo priti iz mesta, ker je bila cesta zaprta zaradi dima. Potem pa vedi kako prideš do letališča.

Danes so sporočili, da so ugotovili, kdo so lastniki zemlje, ki gori, tako da jih bodo prijavili. Vseh skupaj je 160.

Tukaj je ena satelitska slikca dima, severna obala je Urugvaj, južna obala je pa Buenos Aires. Ravno tam, kjer je največ dima, je letališče in center.

Tukaj je pa še ena slikca centra z dimom:

Slikce so vzete iz http://www.clarin.com, kjer se ponavadi informiram o dogajanjih 🙂

Pravijo da bo veter še nekaj dni pihal v to smer, tako da se bo dim še nadaljeval, sicer pa gasilci poskušajo gasiti kukr se da (ampak ne vem če ima kaj učinka).

No, sam da mal vidite kakšne štale se tle dogajajo kar naprej.

2 komentarja to “Zadimljen Buenos Aires”

  1. Nena Says:

    o, ja…. ornk štala! :S

  2. Ksenija Says:

    Jaz sem pa tle slišala, da je šlo za načrtno kurjenje … Neki v zvazi s politiko. Sej mi je Carlitos razlagal, ampak saj veš kako gre to … skozi eno ugo nter, skozi drugo ven … še posebej, ker me politika ne zanima. 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: