Zima v Buenos Airesu

Letos moram prvič preživeti celotno zimo tukaj v Argentini, ko teče tretje leto odkar sem tukaj. Prvo leto sem julija za en mesec »pobegnila« v Slovenijo, lani sva bila s Cristianom v Sloveniji cele tri mesece, od junija do avgusta, tako da sva praktično odšla iz jeseni in prišla v pomlad, letos pa ni pardona 😉

Moram reči da sem že pozabila kakšna je zima tukaj. Po dolgi in zelo mrzli slovenski zimi, ko se temperatura cel januar in februar praktično ni dvignila nad 0 stopinj, kjer se je Cristian navadil kidat sneg in odmrzovat šipe na avtu in ometat sneg z avta, je zima tukaj čisto nekaj drugega.

Temperatura tukaj v Buenos Airesu skoraj nikoli ne pade pod 0 stopinj. Mogoče kakšno jutro julija ali avgusta pade skoraj do ničle, ponavadi pa je najnižja dnevna temperatura od 5 do 10 stopinj. Ohladitev pride, ko pride hladna fronta z južnimi vetrovi. Glede na to, da ni kakšnega gorovja, ki bi preprečilo dostop vetrov, imajo lahko pot. Pred enim tednom se je ravno končal en dvotedenski vdor polarnega mraza, kar pomeni, da so temperature ponoči prišle tudi do ničle in ponekod še pod ničlo, dnevne temperature pa so bile okoli +10 stopinj. V velikem delu države (približno polovici) je celo snežilo.

Sneg v Argentini velikem številu prebivalcev praktično ni poznan. Pozimi sneži na zahodu (pod Andi) in v južnih provincah, kjer so temperature pozimi nizke. V Buenos Airesu (mestu) zelo poredko splet vremenskih pogojev povzroči sneg. Nazadnje je snežilo 9.julija 2007, ko je zapadlo kakšnih 3-5 centimetrov snega. Vsi se spominjajo tega dneva, ker je tukaj praznik neodvisnosti. Prejšnjič je v mestu Buenos Aires snežilo leta 1918, pred skoraj 100 leti.

Letos hladna fronta v mesto Buenos Aires ni prinesla snega, je pa snežilo na jugu province Buenos Aires, nekaj sto kilometrov od mesta Buenos Aires. Snežilo je tudi na obali v mestu Mar del Plata (ki je 400 km jugovzhodno od Buenos Airesa). Sneg v večini države (kjer to ni običajno) povzroči veselje in navdušenje. Po TV-ju sem spremljala odzive ljudi na sneg in so bili vsi veseli, od starih do mladih, govorili so kako je lepo, otroke so peljali ven da so jim pokazali sneg, kjer ga je bilo dovolj so celo naredili sneženega moža, vsem se je zdelo zelo lepo. Seveda, za en dan na leto je že lepo 😉

Tukaj ni treba menjati poletnih in zimskih gum na avtih, so samo ene. Ko omenjam, da imamo pri nas posebne, se vsem zdi čudno. Govorila sem z enim kolegom, ki je živel v Bariločah nekaj časa in z enim ki živi v najbolj južni provinci Ognjena zemlja, in sta rekla da imajo tukaj za sneg in led gume z nekakšnimi žeblji, da ne drsi.

Sem že zašla iz zime v Buenos Airesu. Skratka, tukaj sneži dobesedno samo enkrat na sto let 😉 Veliko je sončnih dni. Zelo veliko. Tako veliko, da mi je prav škoda biti notri v hiši ko so zunaj tako lepi dnevi. To je zato, ker v Sloveniji sončni dnevi niso tako zelo pogosti in je vsak lep dan za izkoristit. Tukaj pa jih je toliko, da že ne veš, kaj bi sploh počel zunaj 😉 Dežuje zelo malokrat, ko pa dežuje, je pa vse hitro poplavljeno ker imajo precej zamašene odtočne jaške na ulicah.

Torej nočne temperature so od 5-10 stopinj, kdaj, ko pride kakšna topla fronta s severa, pa tudi 15 ali 20 stopinj. Kakšne 3 tedne nazaj temperatura 3 dni in 3 noči skupaj ni padla pod 20 stopinj, kar je bilo zelo čudno. Dnevna temperatura pa je ponavadi od 12 do 18 stopinj ali kaj takega. Sploh nič hudega! Če je sončno je prav lepo iti malo ven.

Prejšnji teden so bile ravno zimske šolske počitnice. Tukaj otroci (očitno) ne grejo s sankami na najbližji grič, ampak jih starši peljejo v kino, v otroško gledališče ali na kakšen izlet ali potovanje ali celo na smučanje. Mnogi grejo na morje, čeprav je pozimi tam strašno mrzlo, vlažno, piha, skratka not a place you want to be, ampak počitnice so pa le.

Konec avgusta je ponavadi nekaj dni, ko pride otoplitev. Lani je bilo to ravno, ko sva prišla nazaj z Slovenije, zadnje dni avgusta.  Več o tem in nekaj slik z dokazi da je bilo res toplo sem napisala v članku Vrnitev v Argentino.

Kar se tiče rastlin pa je zelo praktično. Zunaj imam nekaj vodenk in nekaj bršljank in pozimi cvetijo bolje kot poleti! Temperature so ravno pravšnje, sonce ni premočno, vsake toliko dežuje, nikoli ni pozebe, skratka idealno.

Vsaka hiša ima (ali naj bi imela) spredaj dve do tri drevesa. Nekateri jim jeseni porežejo vse veje, da ostane samo štrcelj, iz katerega potem začnejo rasti nove veje. Večinoma imajo taka drevesa, da tudi pozimi ne izgubijo listja, mogoče zato, ker se sploh ne zavejo da je zima, ker ni tako mrzlo. Nekateri imajo celo palme, kar da kraju malo eksotičnega pridiha 😉 Tako da zima sploh ne zgleda prav žalostno.

Zdaj ostane še en mesec »ta hude« zime, potem se pa že začne pomlad. Če ni že to pomlad 😉

3 komentarji to “Zima v Buenos Airesu”

 1. Lunca Says:

  Živjo, Alma! Super, da si spet kaj napisala! 🙂
  Ta mila oblika zime bi bila (če izzvamemo tisti čarobni pranični čas, ko naj bo pač belo zaradi romantike :P) fajn tudi pri nas.
  Tvoj blog sem začela spremljati, odkar se je tudi meni življenje obrnilo zelo podobno … 🙂 Moj Argentinec je sicer ‘cordobes’ brez slovenskih korenin, po dveh letih sva sita spopadanja z iskanjem letov in poslavljanja, tako da razmišljamo, kako in kje bi se ustalili.
  Navdušena sem, da lahko preberem kaj o vajini izkušnji, zanimivo pišeš in kar stoži se mi po Argentini …

  Topel pozdrav s tega konca, z veseljem pričakujem nove prispevke 🙂

 2. sneguljka Says:

  Živjo Lunca! Me veseli da bereš moj blog, priznam da sem bila precej lena ampak se bom poboljšala, zanimivih tem je na pretek 🙂
  Veliko nas je Slovenk, ki imamo Argentince, ampak zaenkrat so vse, ki jih poznam, v Sloveniji, skupaj s fanti/možmi. Midva se še nisva definitivno odločila, kje se bova nastanila, zaenkrat bova kar tukaj, ker imava hišo. Več časa ko preživljam tukaj, pa spoznavam, da imamo v Sloveniji veliko stvari bolje organiziranih in se da tam živeti z veliko boljšim standardom. Bomo videli kaj nam nameni usoda 🙂
  Piši še kaj!

 3. Rok Says:

  Ja tole se sliš pa kot “nešto između”. Ni ne zima ne poletje. Ampak zebe vas pa ne. No, pr nas se poletje počas izteka, dnevi so že nemarno krajši in zjutraj se že zbujava v temi. Želim si, da bi tudi pri nas imeli zime z več sonca, ampak temperature naj pa kar ostanejo nizke. Zame mora bit zima bela. Sej veš kako rada se s Saro sankava 🙂

  Lep pozdrav vsem

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: