Mate – argentinska nacionalna pijača

Danes sem ravno dobila en mail o mate čaju in sem se odločila, da malo napišem o njem, ker je to ena zelo tipična stvar v vsakdanu povprečnega Argentinca. Itak je veliko napisano o njem na Wikipediji, kjer je tudi nekaj slikic. Pije se iz posebne posodice (imenovane “mate”), narejene ponavadi iz izdolbljene bučke ali lesa, ki je potem oblečen v usnje ali prebarvan ali prevlečen s kovino. V vsaki hiši jih je ponavadi kar nekaj, čeprav se uporablja samo eden, ampak jih kupijo na kakšnem izletu kot spominek, ali pa imajo za rezervo kakšnega večjega, če kdaj paše spiti malo večje doze.

V to posodico (mate) se potem da zelišče mate (yerba mate), ki raste v nekaterih predelih južne Amerike, in gojijo to zelišče samo za ta namen. Posodico se napolni približno do polovice, nato pa se da noter kovinsko slamico (bombilla), ki ima na spodnjem koncu malo bolj ploščat del s cedilčkom. Vse skupaj se prelije z vročo vodo (ampak ne vrelo!), ki naj bi imela 80 stopinj Celzija.  V vsaki hiši imajo tudi kovinski kotliček, kjer pogrejejo vodo za mate. Bolj moderni pa si kupijo električni grelnik vode, ki ga tukaj prodajajo v škatli, na kateri piše da je namenjen prav za mate, saj se da regulirat končno temperaturo vode. Za na potovanje je seveda treba imeti termovko, v kateri transportiraš vročo vodo, ko pa jo zmanjka pa jo ponovno napolniš na katerikoli bencinski črpalki, saj imajo povsod avtomat vroče vode za mate (deluje na kovanec 1 peso  oz. 0,20€), ali pa greš v kakšno restavracijo pa ti tudi napolnijo termovko.

Vedno je eden (ponavadi gostitelj ali tisti ki je prinesel termovko če si kje zunaj) zadolžen da dotaka vodo. Vsak spije po slamici kolikor je vode, potem pa se dotoči za naslednjo osebo. Tako gre v krogu dokler se zelišče ne obrabi in je treba zamenjat al pa nehat. Če nočeš več, moraš gostitelju rečt “Gracias”, zadnjič ko še popiješ in ti v naslednjem krogu ne bo več ponudil.

Večina tujcev, ki poskusi mate, naredi to napako da šlata in premika slamico (zgleda da je to nekaj prirojenega, da šlatamo slamico), ampak to se ne sme, ker se potem zelišče premakne in se slamica lahko zamaši. Idealno je, da se nič ne premika. Zelišče se napije vode in se razširi in ostane v takem položaju kot mora biti.  Sem gledala oddajo Lonely planet Argentina in je tista voditeljica s slamico kar mešala not po mate-ju, je blo ful smešno, kaj so si moral mislit ob tem argentinci 😉 pa ji valda nobeden ni povedal da se to ne dela, da ne bi na TV-ju čudni izpadli 😉

Večini tujcev, ki prvič poskusijo mate, se zdi zanič in močan. Po pravici povedano, tud meni se ne zdi nič kaj okusen, sploh če je grenak (brez dodanega sladkorja), ampak se čez čas kar navadiš in popiješ. Veliko raje imam sadni čaj ker je zelo dober, ampak glede na to, da ne morem piti kave (ker se potem slabo počutim), kar me že v Sloveniji malo prikrajšuje družabnega življenja, vsaj tukaj pijem mate kadar je priložnost, saj se mi zdi fajn ker se počutim da se malo bolj “integriram”  med argentince 😉 Sploh ko greš kam na obisk kjer te ne poznajo, in ponudijo mate, ampak kar pričakujejo da boš rekel ne, ker ga pač tujci ne pijejo, potem se jim pa zdi fajn ko ga vseeno piješ.

Moram pa rečt da obstajajo določeni problemi. OK, grenkobo se da preživet, se navadiš in lahko popiješ tudi če je ful močan okus (prve 3 runde recimo), poleg tega je tudi več različnih proizvajalcev zelišč mate in imajo različne moči, nekateri so ekstra grenki, nekateri so ekstra švoh, nekateri majo že v osnovi dodan Natren, nekateri majo dodan okus pomaranče al pa kaj takega, skratka za vsakega je nekaj. Torej, problem ni v okusu, ampak lahko se pojavi problem pri vročini. Nekateri namreč vodo preveč pogrejejo in si lahko opečeš jezik, lahko tudi ustnice, zaradi vročine, ki jo oddaja kovinska slamica, ko po njej teče zelo vroča voda. Tu pač ni rešitve, razen da počakaš par rund da se vse skupaj malo ohladi. Moram rečt da imajo nekateri res visok prag tolerance vročine v ustih (recimo mami od Lujan, kjer sploh nikoli ne morem piti mate-ja ker ga pije skoraj z vrelo vodo). Prav z vrelo vodo se ga ne sme naredit, ker se potem “opeče” zelišče in ni v redu.

Problem, ki se tudi lahko pojavi, pa je recimo da ima kdo izmed udeležencev herpes ali pa je prehlajen ali kaj takega. V tem primeru je mogoče bolje da se odkloni mate, da se ne bi slučajno nalezel. To zimo je zaradi nove gripe veliko ljudi nehalo piti mate v družbi, ampak ga pijejo samo z ožjo družino, za vsak slučaj. Mislim da je zdaj že bolje, ker se je umirilo.

Potem pa so še učinki mate-ja na telo. Moj znanec Carlitos, ki je Argentinec, ki živi v Sloveniji, je v svojem blogu napisal en članek z naslovom “Ne smem piti mate-ja po 7. uri zvečer” (za tiste ki znate špansko zelo priporočam njegov blog!). To sem (na žalost že večkrat) izkusila tudi sama, saj mate vsebuje substanco “matein”, ki je poživilo, kot kofein, eden izmed njegovih učinkov pa je, da potem ne moreš zaspati, če ga piješ bolj zvečer. To sicer velja predvsem za tiste, ki ga niso navajeni piti, zato me Carlitosov primer kar preseneča, saj ga pije vsak dan. Meni se je zgodilo da sem ga pila ob 8h zvečer, potem pa do pol treh ponoči nisem mogla zaspati. Ampak je vseeno v redu, saj sem se zjutraj potem vseeno zbudila ful spočita in polna energije, tako da očitno še ostane malo učinka naslednji dan 😉

Eden izmed učinkov je tudi, da pospeši prebavo, brala pa sem tudi da pozitivno vpliva na proste radikale v celicah in zavira staranje organizma. Tako da je kot kakšen zeleni čaj (pa še res je zelen ;)).

Navada pitje mate čaja pa je problem za argentince, ki so se preselili po svetu, saj se v drugih državah to zelišče ne prodaja, ali pa je precej drago. Tukaj v Argentini pol kilograma mate zelišča stane približno od 3 do 7 pesov (0,60 do 1,20€), v kakšnih drugih državah, kot so Italija, Španija, Slovenija pa samo v kakšni specialni trgovini, cene pa kolikor se spomnim okoli 3€ ali kaj takega. Sicer to ni veliko, ker pol kile za normalnega uporabnika zadošča za kakšne 3 tedne ali kaj takega. Zadnjič sva šla v Kranju v eno trgovinico kjer prodajajo naravne čaje po 100g in je 100g mate čaja stalo 1,90€. Grozno! Bi se kar ponudila da pripeljem nekaj kg 😉

Zdaj bom pa dodala še prevod maila, ki sem ga dobila, ki predstavlja kaj mate pomeni za argentince:

“Mate ni pijača. No ja, je. Je tekočina in vnašamo jo skozi usta. Ampak to ni pijača. V tej deželi nihče ne pije mate zato, ker bi bil žejen. To je kot ena navada, kot praskati se.

Mate je točno nasprotno od TV-ja: če si z nekom, začneš z njim govoriti, ko pa si sam, pa začneš razmišljati.

Ko kdo pride v tvojo hišo, je prva beseda “živjo”, druga pa “bi mate?”.

To se dogaja v vseh hišah. V hišah bogatih in v hišah revnih. Dogaja se med ženskimi klepetuljami in med resnimi ali nezrelimi moškimi.

Dogaja se med upokojenci v domu za ostarele in med najstniki, ko študirajo ali se drogirajo.

To je edino, kar si delijo starši in otroci, brez da bi se kregali ali obtoževali.

Peronisti in radikalci (politične stranke) pijejo mate brez vprašanj.

Poleti in pozimi.

To je edino, v čemer smo si enake žrtve in rablji; dobri in slabi.

Ko imaš otroka, mu začneš dajat mate, ko te prosi. Daš ga mu mlačnega, z veliko sladkorja, in se počuti velikega. Čutiš velik ponos, ko en košček tvoje krvi začenja piti mate. Kar srce ti skoči iz telesa.

Potem oni, z leti, izberejo, si ga želijo piti grenkega, sladkega, zelo vročega, mrzlega, z okusom pomaranče, z malo limone…

Ko prvič spoznaš nekoga, spiješ mate skupaj. Ljudje te vprašajo, ko se še ne poznajo: “bi sladkega ali grenkega?” in drugi odgovori “takega, kot ga piješ ti”.

Tipkovnice argentincev imajo tipke, polne zelišča mate (to lahko potrdi tudi Carlitos ;))

Zelišče mate je edino, kar je vedno na voljo, v vseh hišah. Vedno. Z inflacijo, z lakoto, z vojsko, v demokraciji, z vsem kar nas muči in večnimi uroki. In če kakšen dan zmanjka zelišča, greš k sosedu in ti ga da.

Mate-ja se ne odreče nikomur. To je edina država na svetu, kjer odločitev, kjer se odločitev, da ne boš več fant in boš postal mož, sprejme v enem samem dnevu.

Tukaj začnemo biti veliki tisti dan, ko začutimo potrebo, da prvič želimo piti mate sami. To ni naključje. Tisti dan, ko otrok pristavi kotliček na ogenj in spije svoj prvi mate, brez da bi bil še kdo v hiši, v tisti minuti ugotovi, da ima dušo.

Preprost mate ni nič več in nič manj kot prikaz vrednot…

Mate je solidarnost piti naprej, ko je zelišče že brez okusa, ker je klepet dober. Klepet, ne mate.

Zaradi mate-ja  moraš reči “Gracias” vsaj enkrat na dan.

Mate je etičen, pošten in zvest odnos, da se dobiš, brez kakšnih drugih namenov.

2 komentarja to “Mate – argentinska nacionalna pijača”

  1. Carlitos Says:

    Qué lindo post, Alma! 🙂

    Gracias por la mención. Un beso y un abrazo para vos y Cristian!

  2. meeya Says:

    Aha, res fajn post. Ko te berem, se kar “preselim” na vašo celino, čeprav še nisem bila dol … Še, še, hočem še 😉

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: