Dia del niño

Včeraj je bil “dia del niño”, “dan otroka”. Otroci tukaj se imajo kar fajn, sem ugotovila. Darila jim nosi Božiček, potem 6. januarja Sveti trije kralji (los reyes magos), potem pa imajo še dan otroka, ki pade na 2. nedeljo v avgustu (do pred nekaj leti je bil baje prvo nedeljo v avgustu, ampak so ga prestavili ker dosti staršev dobi plačo šele 5. v mesecu in niso vedno dobili plače dovolj zgodaj, da bi kupili darila). Skratka, na ta dan otroci pričakujejo celo goro igrač in sladkarij.

Ne vem od kje sem od začetka tu v Argentini imela občutek, da ljudje ne zapravljajo denarja kar vsevprek, da malo gledajo da ne zapravljajo za brezvezne stvari. Včeraj sva šla h Cristianovi teti in tam sta bila dva njena vnuka, pa nekaj nečakov in otrok od nečakov, vsi tam do 3 let. Igrač je bilo toliko, da si se kopal v njih. Mali, ki sploh niso zainteresirani ze toliko igrač naenkrat, če se zamoti z eno stvarjo, pa mu v naslednjih 15 minutah še 5 novih igrač pokažeš…meni se zdi čisto preveč naenkrat. Otroci v Argentini imajo res ogromno igrač, saj se ne utegnejo z vsemi igrat!

Po kosilu (preden sva šla h teti) sva šla v en park, ker je bil tak lep sonček, 20 stopinj, prav čudovit zimski dan, ko bi le bilo več takih. Na vogalu parka je bila slaščičarna in sva kupila četrt kile sladoleda da sva se malo posladkala 🙂 Potem so pa že navalili otroci v park in sva šla naprej.

Družba je naravnana zelo potrošniško, se mi zdi, tako kot v ZDA. Samo kupuj, kupuj. Pri nas je to izrazito predvsem decembra, ko je treba nakupit darila, tukaj pa imajo ogromno dni, ki so posvečeni določeni kategoriji. Naprimer 3. nedelja v juliju je “dan prijatelja” (dia del amigo) in cel mesec so bile reklame “kupite darilo v mesecu prijatelja”, skratka naj bi obdaroval vse prijatelje. Večina ljudi to nedeljo oz. ta vikend izkoristi, da se dobi s prijatelji in podebatira, pač vsak dan z drugim krogom prijateljev. Kakšnih daril si niso kupovali, da bi videla.

En mesec prej, tretjo nedeljo junija, je bil dan očeta. Takrat slavijo očetje in se pričakuje, da jim otroci kupijo darila. Cristian in Diego sta Victorju kupila švicarski nož. In tudi takrat so cel mesec rolali reklame “kupujte brivnike v mesecu očeta”, in tudi na dom hodijo prospekti posvečeni dnevu očeta in s primernimi darili (brivniki, kompleti orodij, elektronika…)

Danes so se končale zimske počitnice v provinci Buenos Aires, ampak 4,5 milijona otrok je moralo ostati doma, ker učitelji zahtevajo 20% povišico plače. Upam da bodo kmalu kaj rešili.

4 komentarji to “Dia del niño”

 1. Carlitos Says:

  Ne pozabi za dan Birmanca, Dan Svaka, in “la semana de la dulzura” (vpraši Cristiana)… Ah, in “dan prijatelja” je na 20. julij, vsako leto (za enkrat!) na isti dan!

 2. maja Says:

  Super je brat tvoj blog! Naenkrat je Argentina kar malo bližje Sloveniji. Ob tvojem zadnjem obisku sem se kar mal navdušila nad Argentinsko kulinariko. No, če sem natančna nad kremo dulce de leche. Potem, pa mi je nek Argentinec iz Rovt povedal, da zna to skuhat njegova žena, no in potem sem recept ‘staknila’ na netu(http://www.kulinarika.net/recept/ozimnica/Mlecna_marmelada-6628.html), jutri gremo pa kuhat!
  LP Vsem!

 3. sneguljka Says:

  Me veseli da tudi ti bereš blog 🙂 Hehe, dulce de leche je pa res zakon. Na začetku mi ni bil preveč všeč, ker je res sladek, ampak zdaj mi kar paše, zjutraj na kruhu v kombinaciji s putrom je zelo dobro, da malo omili sladkobo, s palačinkami je pa sploh zakon 🙂
  Lepo da je objavljen recept, jaz raje dam tistih 0,50€ za pol kile originalnega pa je 😉 Tle lahk, ko je naprodaj. Cristianova teta se je pa preselila v ZDA, tam ga pa tudi mora kuhat če ga hoče imet 🙂
  Lep pozdrav iz zimske Argentine!

 4. Ksenija Says:

  BTW, jaz sem dobila občutek, da v Argentini FUL zapravljajo …

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: