morje – 2.del

Ljudje, ki grejo na morje, ponavadi spijo v hotelih ali pa v vikendih, majhnih pritličnih hišicah. Veliko ljudi ima te vikende kupljene ali so jih podedovali od stricev, staršev itd. Cristian in njegova družina hodijo v hišico v mestu Santa Clara del Mar, ki je od žene od Cristianovega strica. Hišica je že kar stara, ampak služi za vse, kar je potrebno.

Santa Clara del Mar je naselje, ki je 18 km oddaljeno od Mar del Plata, sestavljeno pa je iz stotin teh vikendov, mislim da ima stalnih prebivalcev le okoli 200. Ti živijo od gostinstva in turizma, čeprav sezona traja le kakšne 3 mesece. Pozimi je zelo vlažno, poleti pa (iz mojih izkušenj) vsak dan popoldne precej piha na plaži, tako da je kakšen dan skoraj nemogoče prav dolgo zdržat ker ti veter nosi cele gore mivke.

Da malo spregovorim o hišici. Ima dnevno (z eno posteljo in enim kavčem, ki ima spodaj še eno ležišče), kuhinjo, prostor z vodno pumpo, kopalnico in še eno spalnico. Zanimivo je, da je treba vodo sproti črpati v rezervar, ki se nahaja na strehi. Za to poskrbi vodna pumpa, katero vklopiš za kakih 15 minut in v tem času se rezervar napolni. Pri tem je treba zunaj pazit, ko je rezervar poln, ker voda začne tečt po eni cevki na tla zunaj zraven hišice, da potem ugasneš pumpo. Za ogrevanje poskrbi pa električni bojlerček, ki je v kopalnici.

Pred 2 letoma je bilo zelo nerodno, ker ni dobro deloval kotliček za splakovat WC. Kotliček je postavljen tik pod strop, da je dovolj pritiska. Ker pa ni delal, je bilo treba splezati do gor in ročno dvigniti zamašek, da je voda stekla v WC školjko. V ta namen je bila v kopalnici prislonjena lojtra, katero si moral prestavit na drugo steno in potem splezat gor do kotlička.

Celo področje je zelo ravno, tudi cela pot iz Buenos Airesa je prav dolgočasna, saj ni drugega kot ravni travniki in precej goveda gor na njih. Niti ene vzpetinice ni. V Santa Clari so ceste iz peska (mivke), asfaltirana je le ena glavna cesta, ob kateri so trgovinice. Ker je vse ravno je pa težko doseči pogled na morje iz hišice, razen če zidaš v nadstropja.

Bom napisala še eno anekdoto. Ko smo šli pred novim letom za vikend v Santa Claro je bila ta hišica zasedena, ker je bila v njej Cristianova teta. Tako smo bili v hišici, ki je za njo, ki je od njene sestrične. Vrata imajo 3 ključavnice: v sredini, zgoraj in spodaj. Preden smo šli v Mar del Plata v disko, je Gabriela zaklenila vrata. Okoli 4. ure zjutraj smo prišli nazaj domov in se zgornje ključavnice ni dalo odklenit. Ključa se sploh ni dalo obrniti okoli. Kakšno uro smo se mučili, vsak je probal odklenit kukr je mislil da bo ratalo, ampak nam ni niti pod razno uspelo. Tete nismo hoteli budit ker je zelo občutljiva če jo ponoči budiš, pa tudi za nas vse 4 ne bi bilo dost prostora za spat v njeni hišici. Tako smo prespali kar v Diegovem avtu na sedežih, tja do 8. zjutraj. Tisto noč na 30. december se je tudi ravno ura premaknila za eno uro naprej tako da sploh nismo vedeli kuk je točn ura, ker se je Cristianu avtomatsko spremenila na mobitelu, mi smo pa mislili da se ni in nam sploh ni blo jasno. Tako smo ob 8. zjutraj šli kupit pecivo za zajtrk, ob 9. zbudili teto in tam pozajtrkovali.  Cristian in Diego sta izmenično hodila k dvema različnima ključavničarjema spraševat kdaj bo lahko prišel pogledat ključavnico, da bi vsaj lahko iz hišice vzeli kopalke in brisače in šli na plažo (bili smo v kavbojkah in čevljih, kot smo šli v disko). Prišel je šele okoli 12h in se tudi on kar nekaj časa mučil, potem pa je ključavnico le dobil ven. Teta je povedala, da se zgornje ne bi smelo zaklepati, ker se je že enkrat zaskočila. Zgodaj.

http://picasaweb.google.com/alma.kavcic/Tacuarita

Na tejle povezavi so slikice od hišice, malo za občutek.

Da se pa najeti tudi precej lepe hišice, tudi za 6 ali 8 oseb, cena recimo za duplex hišo za 6 oseb na dan pride okoli 40-50€ (za celo hišo, ne na osebo). Če vzameš za 15 dni pride pa še ceneje na dan. Glede na to, da je cela hiša, z lastnim dvoriščem, žarom, opremljeno kuhinjo itd, se mi zdi kar ugodna cena.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: